Het begin
Gymmen in De Oude Waag, kruisjassen bij Alinghoek, zo waren diverse verenigingen verdeeld over de dorpen. Eind jaren vijftig wilden de inwoners van onze dorpen een passender ruimte voor alle verenigingen. Er werd een voorlopig bestuur gevormd en er werden plannen gemaakt. Om tot een sluitende begroting te komen was het nodig dat de kleuterschool in het dorpshuis kwam. De huuropbrengsten waren van belang voor de exploitatie.
Dit lukte en op 13 juli 1962 was er een bevolkingsvergadering waarin de statuten van de “Stichting Dorpshuis” werden vastgesteld. In deze statuten staat omschreven dat de stichting “zich ten doel stelt het stichten en exploiteren van een Dorpshuis, dat passende lokaalruimten biedt aan de verenigingen in de buurtschappen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen, ten einde hiermede een bijdrage te leveren in de maatschappelijke ontwikkeling van de in deze buurtschappen aanwezige verenigingen”.
Het bestuur moest bestaan uit 11 leden, aan te wijzen uit en door het plaatselijk verenigingsleven, 3 leden, aan te wijzen door de Nederlands Hervormde Kerk in Borger, en 1 lid, aan te wijzen door het college van B & W van de gemeente Borger. De kosten voor de bouw werden geraamd op 73.000 gulden. Hiervan moesten de inwoners 10.500 gulden opbrengen. Hiervan moest 6.000 gulden contant en 4.500 gulden in zelfredzaamheid worden opgebracht. Die zelfredzaamheid was geen probleem, iedereen wilde wel meehelpen. Ook het contante bedrag werd bijeengebracht en de vereniging “Volksonderwijs” was bereid een lening te verstrekken van 14.000 gulden om een kleuterschool mogelijk te maken. De bouw kon beginnen. Op 4 juni 1963 werd de eerste steen gelegd.
Vele handen maken licht werk. Meester Hekman, hoofd van de school en voorzitter van het bestuur, hield keurig bij wie, wanneer meewerkte. Hij telde in totaal 81 dagen werk en schatte dit op 600 manuren.
Via “Opbouw Drenthe” kwam het bestuur in contact met de “Internationale Christelijke Vredesbeweging Holland”. Deze vredesbeweging organiseerde werkkampen voor jongeren en zo kwam het dat er 22 jongeren uit Nederland, België, West-Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Engeland drie weken kampeerden bij camping Alinghoek en meewerkten aan de bouw van het dorpshuis. Hun hulp werd zo gewaardeerd dat de inwoners een groot afscheidsfeest organiseerden en de groep werd door het gemeentebestuur op het gemeentehuis ontvangen voor een Drentse koffietafel.
In oktober 1963 werd het gebouw al in gebruik genomen maar 16 mei 1964 volgde de officiële opening door burgemeester Grolleman. Tot zijn verrassing zag meester Hekman zijn eigen naam op het gebouw prijken.
In 1971 was het gebouw al te klein. Er werd ongeveer 6 x 7 meter aangebouwd. Er werd intern ook verbouwd. Er kwam een toneel met daaronder een kelder, te gebruiken als hobbyruimte. In 1982/1983 is het gebouw gerenoveerd. Veel houtwerk werd vervangen door hardhout, er werd geïsoleerd en een berging voor tafels en stoelen ed. Ook dit werd vooral door zelfredzaamheid van de inwoners gerealiseerd.